Cum știm dacă suntem singuratici sau introvertiți?

Termenii „singuratic” și „introvertit” sunt adesea folosiți în mod interșanjabil pentru a-i descrie pe cei care petrec mult timp cu ei înșiși. Din punct de vedere comportamental, singuraticul și introvertitul sunt foarte similari. Însă mentalitatea și motivele pentru care au ales să fie singuri pot fi complet diferite.

Pandemia a creat un nou context social, context ce se remarcă prin izolare și distanțare socială. Din cauza limitării deplasărilor, interacțiunile sociale au fost afectate în mod negativ. Oamenii au fost nevoiți să se obișnuiască să-și petreacă timpul singuri. În prezent, unele persoane se întreabă dacă au fost singuratice, introvertite dintotdeauna sau dacă pandemia le-a forțat să fie așa.

Singuratic este un om care preferă propria companie decât compania altora și care evită în mod activ să interacționeze cu alți oameni. Cu sau fără motiv, îi place să fie singur. Introvertitul poate fi uneori considerat singuratic. Îi face plăcere să își petreacă timpul singur, însă nu pentru că îi displace să fie în preajma altor persoane, ci mai degrabă pentru că este mai interesat de lumea sa interioară, de propriile gânduri și sentimente. Introvertitul își recapătă energia doar petrecând un timp de calitate cu el însuși.

Singuraticii sunt de mai multe tipuri. 

Singuraticul pozitiv intenționat. Acești oameni au ales în mod intenționat să fie singuri pentru că se potrivește personalității sau stilului lor de viață. Aceștia se descriu ca fiind persoane autonome. Comportamentele, valorile și interesele lor sunt rezistente la presiunea altora și sunt interesate să afle mai multe despre experiențele și emoțiile lor personale.

Singuraticul negativ intenționat. Acești oameni au ales să fie singuri pentru că nu le plac ceilalți oameni sau au tendințe antisociale puternice. Au perspective negative asupra societății și preferă să nu se asocieze sau să fie similari cu ceilalți. Aceste caracteristici pot fi un semn de început al unei tulburări de personalitate antisocială.

Singuraticul neintenționat. Acești oameni sunt forțați să se izoleze pentru că sunt sau simt că au fost respinși de societate. Ei vor să aparțină unei comunități, dar problemele de sănătate mintală precum depresia, anxietatea și schizofrenia îi izolează de ceilalți.

Singuratic pentru o perioadă scurtă de timp. Acești oameni se îndepărtează de ceilalți, dar doar pentru o perioadă scurtă de timp, fie pentru a se odihni, fie doar pentru că le face plăcere să fie singuri. Poate fi pentru câteva ore sau zile, dar de obicei au tendința de a petrece timp semnificativ atât singuri, cât și cu alții.

Singurătatea cronică. Episoadele de singurătate pe termen scurt sunt normale și pot apărea în orice moment al vieții. Dacă sentimentele de singurătate persistă sau se înrăutățesc, ar putea fi un semn de singurătate cronică. Principalele semne și simptome ale singurătății cronice sunt:

  • Incapacitatea de a te conecta cu ceilalți la un nivel mai profund, mai intim. Poate că ai amici și familie, dar implicarea cu ei este la un nivel foarte superficial.  

  • Nu ai prieteni apropiați. Ai prieteni, dar sunt prieteni sau cunoștințe ocazionale și simți că nu poți găsi pe nimeni care să te înțeleagă cu adevărat.

  • Senzație copleșitoare de izolare, indiferent de locul în care te afli și indiferent cu cine ești. Poți fi la o petrecere, la muncă, pe stradă înconjurat de zeci de oameni și totuși, te simți izolat, separat.

  • Sentimente negative de îndoială și stimă de sine scăzută. Simți că nu ești suficient.

  • Te simți epuizat atunci când încerci să te implici social. Sentimentele continue de epuizare pot duce la alte probleme, cum ar fi probleme de somn, un sistem imunitar slăbit, o dietă proastă și multe altele.

În timp ce introvertiții reprezintă aproximativ 25% până la 40% din populație, există încă multe concepții greșite despre acest tip de personalitate. Este important de reținut că introversia nu este același lucru cu anxietatea socială sau timiditatea. A fi introvertit nu înseamnă că ești anxios sau timid din punct de vedere social.

Principalele semne și simptome ale introversiei sunt:

  • Te consumi foarte mult energetic în prezența altor oameni. Te simți epuizat după ce ai petrecut mai mult timp cu aceștia și ai adesea nevoie să te retragi într-un loc liniștit, să ai o perioadă lungă de timp cu tine.

  • Te bucuri de singurătate. Ca introvertit, un timp de calitate înseamnă să te bucuri de hobby-urile și interesele tale (să citești, să te plimbi singur prin natură, să te uiți la filme etc.). Nu înseamnă că îți dorești tot timpul să fii singur. Din contra, îți place să interacționezi și cu oamenii familiari ție. Însă după o zi de activitate socială, îți vei dori probabil să te retragi într-un loc liniștit pentru a gândi, reflecta și a te reîncărca.

  • Ai un grup mic de prieteni apropiați. Socializarea nu este una din activitățile tale preferate, însă îți place să ai un grup mic de prieteni de care ești foarte apropiat. În loc să ai un cerc social mare de oameni pe care să îi cunoști doar la nivel superficial, preferi să ai relații de prietenie profunde, de lungă durată.

Surse utilizate


Cabello, R., & Fernandez-Berrocal, P. (2015). Under which conditions can introverts achieve happiness? Mediation and moderation effects of the quality of social relationships and emotion regulation ability on happiness. PeerJ, 3, e1300.

Cherry, K. (2021). How You Can Tell That You're an Introvert. Disponibil la: https://www.verywellmind.com/signs-you-are-an-introvert-2795427. Accesat la: 01.02.2022

Loner vs. Introvert: Compare and Contrast (2012). Disponibil la: https://aloftyexistence.wordpress.com/2012/03/04/loner-vs-introvert-compare-contrast/. Accesat la: 01.02.2022

WebMD Editorial Contributors (2020). Signs of a Loner. Disponibil la: https://www.webmd.com/mental-health/signs-loner . Accesat la: 01.02.2022


Previous
Previous

Tot ce trebuie să știi despre Psihoastrologie

Next
Next

Depresia: ce este și cum o tratăm