Depresia: ce este și cum o tratăm

Cu toții ne confruntăm cu schimbări de dispoziție însă uneori se poate întâmpla să nu reușim să ieșim din această stare și avem nevoie de ajutor.

Depresia este un fenomen foarte des întâlnit în ultimii ani. Aceasta și anxietatea sunt un soi de „răceli comune” printre tulburările emoționale. În fiecare an, un număr mare de persoane suferă din cauza depresiei majore: 25% dintre femei și 12% dintre bărbați se confruntă cu un episod depresiv major în cursul vieții. Există mai multe motive pentru care femeile sunt mai predispuse la depresie: își recunosc mai deschis sentimentele de tristețe, au o atitudine autocritică, unele dintre ele au fost educate de la vârste fragede să fie neajutorate și dependente, reușitele lor sunt deseori neluate în seamă. Bărbații își ascund depresia în spatele altor probleme, cum ar fi abuzul de alcool și droguri.

Cele mai comune simptome ale depresiei sunt: lipsa de energie și pierderea interesului pentru activitățile zilnice și pentru viață în general, tristețe, pierderea apetitului și pierderea în greutate, critică de sine, sentimente de lipsă de speranță, dificultăți de concentrare, dureri fizice, izolare de ceilalți, iritabilitate, dificultăți în luarea deciziilor și gânduri de suicid.

Depresia clinică nu trebuie confundată cu suferința resimțită după pierderea unei persoane dragi, după separare sau divorț.

Tristețea, sentimentul de gol interior, nivelurile scăzute de energie și pierderea interesului sunt reacții normale în timpul doliului. Fluctuațiile în starea noastră afectivă sunt fenomene normale care ne ajută să realizăm faptul că lipsește ceva în viața noastră și că ar trebui să schimbăm unele lucruri. Însă depresia clinică este o stare mult mai severă decât aceste simple oscilații ale stărilor afective.

Există mai mulți factori ce pot contribui la apariția depresiei, factori ce pot fi de natură biochimică (predispoziția genetică a familiei sau echilibrul chimic actual din creier), interpersonală (conflictele și pierderile din relațiile interpersonale), comportamentală (niveluri ridicate de stres sau reducerea numărului de evenimente pozitive, plăcute) sau cognitivă (moduri de gândire distorsionate și dezadaptative).

Depresia majoră afectează capacitatea oamenilor de a-și îndeplini responsabilitățile zilnice, familiale, sociale, profesionale. Persoanele cu depresie majoră își pot pierde interesul pentru majoritatea activităților și activităților lor obișnuite, au dificultăți de concentrare și de a lua decizii, au gânduri suicidare. Mulți oameni par să nu înțeleagă că persoanele care sunt deprimate clinic nu pot pur și simplu „să scape de ea”. Mulți oameni încă văd depresia ca un semn de slăbiciune, nu o tulburare diagnosticabilă, iar acest lucru este greșit.

Depresia poate fi tratată prin două opțiuni- psihoterapie și medicamente antidepresive. Cel mai bun efect terapeutic în cazul tulburării depresive majore se obține prin combinarea simultană a acestor două tratamente. În cadrul ședințelor de psihoterapie vom identifica simptomele și gradul lor de severitate, vom identifica și aborda acele comportamente și tipare de gândire care cauzează și mențin depresia. Vom examina modul în care anumite acțiuni sau lipsa lor pot contribui la starea ta de bine sau de rău, vom examina stilurile de gândire negative și nerealiste care te fac să te simțiți deprimat. După ședințele de psihoterapie vei avea toate instrumentele necesare care să te ajute să gândești mai realist și să te simți mai bine.

Surse utilizate:

  • Giosan, C. (2017). Psihopatologie evoluționistă. Editura 3.

  • Leahy, R. L., Holland, S. J., & McGinn, L. K. (2017). Planuri de tratament şi intervenţii pentru depresie si anxietate. ASCR [Asociaţia de Ştiinţe Cognitive din România].

Previous
Previous

Cum știm dacă suntem singuratici sau introvertiți?

Next
Next

Anxietatea: de la cauză și evoluție, până la tratare