Intimitatea în cuplu

Intimitatea în cuplu înseamnă să comunici și să asculți, să te confesezi și să primești, să dăruiești și să accepți. Adică să știi să împarți. Să fii autentic și să îți deschizi sufletul este cel mai dificil lucru. Pentru că îți este teamă. Îți este teamă să fii tu însuți/însăți, să te dezvălui, să îți lași partenerul/partenera să te vadă exact așa cum ești în realitate, cu părțile bune și mai puțin bune. Este recomandat să fim întotdeauna autentici pentru că intimitatea va dezvălui mai devreme sau mai târziu tot adevărul. Să fim toleranți față de partener/ă pentru ca acesta/aceasta să aibă curajul de a fi el/ea însuși/însăși.

Medicul și psihologul Gerard Leleu recomandă câteva reguli pentru o relație sănătoasă:

  • Nu azvârli neîncetat asupra celuilalt grijile ce te apasă, căci el/ea nu este un coș de gunoi;

  • Nu povesti cu prea mare ușurință despre relațiile trecute cu alți parteneri;

  • Păstrează cu grijă fantasmele doar pentru tine;

  • Nu abuza niciodată de verbul a iubi.

Uneori vorbele sunt neputincioase, insuficiente. Intimitatea trebuie să alterneze cuvântul cu tăcerea. Cheia vieții interioare este tăcerea. Ea ne permite să sesizăm ceea ce se petrece în străfundurile sufletului, trupului, conștiinței. Cu cât un partener reușește să intre mai ușor în contact cu viața sa interioară, cu atât o va putea dărui mai bine celuilalt și se va deschide la rândul său în fața vieții lăuntrice a celuilalt.

Lucruri care afectează intimitatea cuplului:

  1. Prea multe cereri de la partener/ă (sindromul ,,sacul fără fund”). Riscul constă în a obosi și a epuiza partenerul/partenera, dar și relația de cuplu. Este indicat să te analizezi, să îți dai seama care sunt motivele cererilor și nevoilor excesive, să îți întărești personalitatea și să devii autonom/ă.

  2. Lamentare frecventă, plângere permanentă.

  3. O aproprierea prea mare de celălalt, nevoia neîncetată de a fi lângă el/ea. Întrebați partenerul/partenera a dacă îi place acest comportament sau îl/o agasează, indispune.

  4. Vorbărie multă, beție de cuvinte. Câteodată mai trebuie să faceți pauze și să vă bucurați de tăcere și intimitate.

  5. Agitație exagerată și nervozitate în exces. Învățați să vă relaxați.

  6. Atitudine plictisită și pasivitate. În astfel de momente îți poți lăsa inima să vorbească, să dai frâu imaginației, să dai cale liberă amintirilor. Hrăniți-vă cu spectacole, cărți, călătorii.

„Intimitatea este locul de muncă al iubirii, cel în care aceasta crește, în care dospește. Fără intimitate, cuplul dispare sau se transformă într-un parteneriat între un bărbat și o femeie care asigură gestionarea cotidianului.” Perla Servan-Schreiber

 

Sursă utilizată

Leleu, G. (2003). Cum să fim fericiţi în cuplu: intimitate, senzualitate şi sexualitate. Editura Trei.

Previous
Previous

Îmbunătățirea abilităților de comunicare într-o relație

Next
Next

Realitate versus percepție: ce este tulburarea dismorfică corporală?